Natur- og historieblog
Facebook Posts
Fuldmåne tur på Kalø
... See MoreSee Less
Middelalderborgen Kalø - Nattesyn, fuldmåne og historiefortælling | | Nationalpark Mols Bjerge
www.nationalparkbooking.dk
Nattevandring og fuldmånetur til Kalø, hvor vi sætter fokus på menneskets naturlige nattesyn, og fortæller historien om den gamle borg.
Dagene bliver længere
Dagen er tiltaget med 41 minutter siden vintersolhverv den 21. december. Alene idag - Den 18. januar tiltager dagen med 3 minutter, så dagens længde er 7 timer og 42 minutter.
Den 18. marts er det jævndøgn, hvor dagen og natten er lige lang (og dagen tiltaget med 5 timer og 7 minutter).
Den 21. juni kommer Sommersolhverv. Her er dagen tiltaget med 10 timer og 45 minutter...
Kender Du dit land?
Aros Adventure
-ud i naturen og ind i historien
... See MoreSee Less
www.yourticket.dk/arrangementer/15930/vandretur-i-mols-bjerge-med-historie--og-naturoplevelse/ ... See MoreSee Less
Vandretur i Mols Bjerge med historie- og naturoplevelse | YourTicket
www.yourticket.dk
POSKÆR STENHUS / TINGHULEN / TREHØJE / ISTIDSLANDSKAB / HISTORIEFORTÆLLING / UNDERHOLDENDE DAG/ FANTASTISKE UDSIGTER / NATUROPLEVELSE / FROKOST / MAX 20 DELTAGERE
Delfin
Den findes ca 10 delfinarter i de danske farvande. Heraf er tre arter blevet permanente. Det er hvidnæsen, der opholder sig i Nordsøen og Skagerak, Den almindelige delfin og Øresvin.
Filmklippet viser et Øresvin.
Arten har en størrelse på 2-4 meter og vægten kan variere fra 150 til 650 kg.
Den forlængede over- og underkæbe giver Øresvinet dens karakteristiske næse. Farven er grå på oversiden og hvid på undersiden. Øresvin lever af fisk, blæksprutter og krabber.
Her optaget i Svendborg Sund. Bemærk at optagelsen vises med halv hastighed.
Kender Du dit land?
Aros Adventure
-ud I naturen og ind I historien
@ArosAdventure
... See MoreSee Less
I nat var der grævling på foderpladsen!
Grævlingen er et kraftigt nataktivt rovdyr af mårfamilien, som er udbredt i det meste af Danmark. Grævlingen er altædende og spiser regnorme, insekter, snegle, fugleunger, æg, frøer og mindre pattedyr som mus og kaniner.
Grævlingen lever i jordhuler - oftest gamle rævegrave, hvor den laver en rede af hø, løv og mos.
Kender Du dit land?
Aros Adventure
-ud i naturen og ind i historien
... See MoreSee Less
Åens udmunding efter skybrud ... See MoreSee Less
Godt nytår fra ARoS Adventure ... See MoreSee Less
Vandrende møder
fremmer kreativiteten og energien hos deltagerne, og giver et effektivt refleksivt afbræk på et længere møde.
Bevægelse giver ilt til hjernen, og fastlåste problemstillinger kan pludselig ses på en ny måde. Når en gruppe kommer ud af de faste rammer, formindskes barriererne og det bliver lettere at sætte ord på det, d er er svært at sige. Selv dem, der normalt er mere tilbageholdende, får sat flere ord på.
Vi laver vandrende møder, hvor vi går i et afslappet tempo, så der er overskud til at snakke, nyde udsigten og reflektere.
Aros Adventures turleder står gerne for at styre samtalen og stille afklarende spørgsmål, så gruppen ledes sikkert igennem processen. Vi vælger en naturskøn rute, der passer til kondi, fysik og hvor I holder til.
Aros Adventure medbringer forplejning og sørger for rute. Vi formidler også gerne stedernes historie, natur og kultur undervejs.
Aros Adventure
-ud i naturen og ind i historien
@arosadventure
... See MoreSee Less
Det er nat på kontoret - og måren spiser af roerne på foderpladsen.
Kender Du dit land?
Aros Adventure
-ud i naturen og ind i historien
@ArosAdventure
... See MoreSee Less
Godt Nytår
Tak for et godt år i 2022 - Det har været et forrygende år i naturen, hvor jeg har haft fantastiske timer med at formidle naturen og historien.
Godt nytår!
Aros Adventure
-ud i naturen og ind i historien
... See MoreSee Less
Styrk jeres holdånd - med aktive oplevelser der skaber værdi og udvikling. En af mulighederne er "Spis naturen".
Der er masser af frisk luft, udfordringer og oplevelser i naturen.
På ”Spis naturen” arbejder I sammen om at fange fisk og skaldyr, pelse vildt, og sanke frugt, urter, tang og hvad vi ellers kan finde i skoven og ved stranden.
Bagefter tilbereder vi sammen et veltilberedt og velsmagende måltid ud af det vi har. Vi foretrækker at tilberede maden over bål i den fri natur.
I naturen føles afhængigheden af hinanden intens og de kreative løsninger kommer til deres ret. Processen styrker gruppens samarbejde og medlemmernes relationer.
En god fælles oplevelse!
Aros Adventure
-ud i naturen og ind i historien
#Spisnaturen
@ArosAdventure
... See MoreSee Less
Kæmpehøje på en regnvejrsdag
Kæmpehøjene fra Bronzealderen er ca 3700 år gamle. Højene blev bygget som stormandsgrave - og ligger på de højeste steder i landskabet, så tæt på solen som muligt. Bronzealderfolket tilbad solen som gud og de døde skulle derfor gravsættes så tæt på solen som muligt.
Her er det Stabelhøjene i Mols Bjerge.
En regnvejrsdag ved vintersolhverv kan også noget!
Kender Du dit land?
Aros Adventure
-ud I naturen og ind I historien
... See MoreSee Less
Ind i historien
Stenalderklanen har samarbejdet og lavet strategier for at kunne bygge stendysserne. Vikingerne kommunikerede effektivt på store afstande vedhjælp af varslingssystemer og de mest forandringsparate vikingesmede lavede støbeforme til smykker med både Thor- og Jesusfigurer
Vores fælles historie sætter nutiden i perspektiv. Den får os til at se hverdagen fra en anden vinkel og skaber bevidsthed om et fælles ståsted. Det giver inspiration og stof til eftertanke.
Aros Adventure guider jer i historien, men også i at udvikle jeres egen gruppe, så I styrker jeres samarbejde og får større fokus på de store strategiske mål.
I indgår selv som en aktiv del af turen, hvor I løser praktiske opgaver og forholder jer til hvad I som gruppe kan lære af historien - måske den ikke er så langt væk endda!
Aros Adventure
-ud i naturen og ind i historien
... See MoreSee Less
Kronvildt på foderpladsen
Kronhjorten er vores største hjorteart. Kronvildtet danner i store dele af året rudler (flokke), ofte rene hjorterudler og rudler bestående af hinder og kalve. Hjorten kaster geviret i perioden februar til april, og sætter et nyt gevir op hen over sommeren.
Kronvildtet foretrækker uforstyrrede områder med skov, hede, eng og dyrkede marker. Oprindeligt dagaktiv men grundet jagt og andre forstyrrelser optræder den i Danmark mest som nataktiv.
Filmen her er optaget på Djursland.
Kender Du dit land?
Aros Adventure
-ud i naturen og ind i historien
... See MoreSee Less
... See MoreSee Less
Giv en oplevelse i julegave
Aros Adventure tager afsæt i den nordiske tradition for friluftsliv og i vores fælles historie. Prøv en guidet tur i "Vikingernes Aarhus", eller i Nationalpark Mols Bjerge. Her kan der bookes pladser på Arosadventure.dk. For grupper laver vi gruppeture på Trækstien ved Gudenåen, kanoture på Alling Å eller "Spis naturen", hvor vi fisker, sanker og laver et solidt måltid ud af naturens råvarer.
Oplevelserne er autentiske fordi, de handler om vores egen natur, kultur og historie.
Forhør nærmere på tlf. 21616767 eller info@ArosAdventure.dk.
... See MoreSee Less
Vikingeskibe og Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Vikingernes skibe bygger på en oldgammel tradition for at færdes til søs, langt tidligere end vikingetiden, idet transport og handel forgik over vand i mangel på veje og køretøjer.
Igennem praktiske erfaringer udviklede vikingeskibene sig til aflange, smalle og fleksible skibe med symmetrisk ender og gennemgående køl. Skibene var klinkbyggede - dvs at plankerne overlapper hinanden.
Der var forskellige typer af vikingeskibe - krigsskibet og handelsskibe.
På Vikingeskibsmuseet I Roskilde ligger 6 vikingeskibe fra den sene vikingetid i 1000-tallet. Der er tale om udrangerede skibe, der blev sænket for at blokere sejlrenden ind til Roskilde.
Skibene giver et fantastisk indblik i vikingernes skibe - der blev bygger for 1000 år , eller ca 40 generationer siden.
Kender Du dit land?
Aros Adventure
-ud I naturen og ind I historien
@ArosAdventure
... See MoreSee Less
Kampscene i Hornslet Kirke
Kalkmaleriet i Hornslet Kirke viser en kampscene fra det første store korstog til det hellige land i 1099, hvor en by erobres. Kalkmaleriet er fra ca. år 1200.
Korstog er et kombineret pilgrimsfærd og krigstogt, hvor kristne styrker vil befri Det Hellige Land, eller sikre de kristne besiddelser i området.
Korstogene blev udløst i år 1095 af Pave Urban II , der opfordrede de kristne i Europa til at drage på korstog for at bekæmpe de vantro og befri det hellige land fra den muslimske dominans.
Mange blev drevet af religiøse årsager, fattigdom, eventyrlyst, men en væsentlig motivation har været at alle korsfarere fik pavens garanti for at deres synder ville blive tilgivet.
Der var 5 store korstog i årene 1096 - 1221. Der var danskere blandt ridderne på disse korstog.
Blandt andet Svend Korsfarer, der var søn af Kong Svend Estridsen, deltog i det første korstog, hvor han faldt i kamp i Tyrkiet i 1097.
Den største danske korsfareraktivitet var dog ikke i Jerusalem, men i de hedenske områder af Østersøen, som f.eks i Estland, hvor Dannebrog faldt ned fra himlen i 1219, under Valdemar Sejrs korstog mod Esterne.
Korstogene var et fælleseuropæisk projekt, under Paven og medvirkede til en kraftig styrkelse af Pavens magt.
Kulturelt fik korstogene stor betydning ved at tvinge en række hedenske folkeslag ved Østersøen ind i kristendommen og ved at tvinge Islam ud Portugal og Spanien.
Kender Du dit land?
Aros Adventure
-ud i naturen og ind i historien
@ArosAdventure
... See MoreSee Less
Vikingeborgen Fyrkat
Fyrkat er en af Danmarks 5 rundborge fra Vikingetiden. Borgen har en indre diameter på 120 meter, hvori der har stået 16 langhuse.
Borgen, der er dateret til år 980 består af en cirkelformet vold med voldgrav. Volden har været forstærket af en kraftig palisande. Der var 4 indgange - en i hvert verdenshjørne.
Borgen ligger ved Hobro i bunden af Mariager Fjord, hvor Onsild Å munder ud.
Borgen er anlagt så det ikke var muligt at sejle til borgen, men således at den er beskyttet af lavt vand eller summere enge til alle sider.
Fyrkat ligger tæt på Hærvejens passage over Onsild Å.
Fyrkat og de 4 andre ringformet blev bygget under Harald Blåvand, og har det tilfælles at de kontrollerer vigtige transportveje. Det har krævet væsentlige ressourcer at opfører borgene og tyder på Harald Blåtand har brugt borgene til at befæste hans magt over hele Danmark.
Borgene havde en kort levetid på ca 20 år - og udgravninger har vist at Fyrkat blev ødelagt af en kraftig brand.
Kender Du dit land?
Aros Adventure
-ud I naturen og ind I historien
@Aros Adventure
... See MoreSee Less
Vinterlandskab
Vinterens tåge og sparsomme lys kan give fantastiske udsigter. Her i Søhøjlandet omkring Silkeborg.
Kender Du dit land?
Aros Adventure
-ud i naturen og ind i historien
@Aros Adventure
... See MoreSee Less
Dåspidshjort i snevejr
Hjortevildtet finder læ i skovene om vinteren.
Her æder det store mængder bog, agern, knopper og skud. Herudover spiser dåvildt gerne vinterafgrøder fra markerne.
Her er det en Dåspidshjort, der spiser roer (fourragerer) i en skov på Djursland.
Kender Du dit land?
Aros Adventure
-ud i naturen og ind i historien
#betteroutthee #visitaarhus @ArosAdventure.
... See MoreSee Less
Aros Adventure er vært i TV serien "En rejse I tiden" på DK4.
Her har vi lavet udsendelser om Ebeltoft, Mols Bjerge, Vikingernes Aarhus, Kalø og Viborg.
Kender Du dit land?
Aros Adventure
-ud I naturen og ind i historien.
@ArosAdventure
... See MoreSee Less
Adelsfejder i senmiddelalderen, 1340-1523 ... See MoreSee Less
Stegt savtang? 😳
Ja, savtang bliver hurtigt en virkelig lækker sprød snack eller topping når du steger den!
How to; middelhøjvarme i en stor sjat olie, kort tid, omkring 1 minut. Eller i en friture.😊
Den kan nydes uden krydderi, har en let saltet smag mwd noter af nødder. Men det er jo kun fantasien, som sætter grænser for hvad du kan krydre den med.
Spis den som snack, eller som topping i salater, suppe, smørrebrød, sandwich osv. 😍
... See MoreSee Less
Den flyvende dør, Havørn – Naturblokken ... See MoreSee Less
Den flyvende dør, Havørn – Naturblokken
naturblokken.dk
Den flyvende dør, Havørn Written by Hans Henrik Erhardi Published on November 16, 2022 in Årstiden, December, Februar, Flora og fauna, Januar, November, Tema Det mest af tiden sidder den blot og do...
Solide bålsteder
Nye bålsteder med rist, wok og pande (se foto) sælges.
Bålstederne er udført i gedigen kvalitet til institutioner og andre der har behov for et solidt bålsted, der kan holde stå udendørs i mange år.
Bålstedet er stabilt og velegnet til madlavning til mange mennesker.
Pris pr. bålsted. kr. 5.500,- + moms.
Aros Adventure
-ud i naturen og ind i historien.
info@arosadventure.dk / tlf. 21616767
... See MoreSee Less
Brækning af kronvildt
Når Jægeren har nedlagt hjortevildt skal det brækkes.
At brække betyder at tage indvoldene ud af dyret. Det er væsentligt idet tarm- og maveindholdet gærer, selvom dyret er dødt.
Filmen her viser hvordan det foregår.
Kender Du dit land?
Aros Adventure
-ud i naturen og ind i historien.
@arosadventure
... See MoreSee Less
This content isn't available right now ... See MoreSee Less
This content isn't available right now
When this happens, it's usually because the owner only shared it with a small group of people, changed who can see it or it's been deleted.www.yourticket.dk/arrangementer/15950/lokalhistorie---gl-loegten-strand-og-kaloe-vig-med-spisning/ ... See MoreSee Less
Lokalhistorie - Gl. Løgten Strand og Kalø vig med spisning | YourTicket
www.yourticket.dk
Temaaften om Lokalhistorien ved Gl. Løgten Strand og Kalø-vig. Hør om skibsfarten på bugten, ladepladsen ved Gl. Løgten Strand, Gl. Løgten Strandkro, vejene, Løgten, Landevejen og Slotsruinen...
November vejr med blæst, regn og sol giver de smukkeste scenerier. Her over Kalø-vig.
Kender Du dit land?
Aros Adventure
-ud I naturen og ind I historien
@ArosAdventure
... See MoreSee Less
Madlavning i mørket
Bålet er det naturlige samlingspunkt i mørket. Det giver lys, varme og kan bruges til madlavning.
Her er det orientalsk inspireret wok med fasan, kokusmælk, karry, ingefær, lime og diverse grøntsager.
Aros Adventure
-ud I naturen og ind I historien.
... See MoreSee Less
Danmarkshistoriens sidste kongemord
Kong Erik Klipping blev dræbt i Finnerup Lade den 22. November 1286. Stedet er markeret med et kors (se foto).
Erik Klipping blev efterfølgende begravet i Viborg Domkirke.
Mordet var kulminationen på en indviklet politisk situation, hvor kongen og forskellige stormænd kæmpede om magten i landet.
Marsk Stig Andersen Hvide, Kammermester Rane Joensen og 7 andre stormænd blev kendt fredløse for mordet på Danehoffet i Nyborg 1287.
Kender Du dit land?
Aros Adventure
-ud i naturen og ind I historien
@ArosAdventure
... See MoreSee Less
Lokalhistorie - Gl. Løgten Strand og Kalø vig med spisning | YourTicket ... See MoreSee Less
Lokalhistorie - Gl. Løgten Strand og Kalø vig med spisning | YourTicket
www.yourticket.dk
Temaaften om Lokalhistorien ved Gl. Løgten Strand og Kalø-vig. Hør om skibsfarten på bugten, ladepladsen ved Gl. Løgten Strand, Gl. Løgten Strandkro, vejene, Løgten, Landevejen og Slotsruinen...
Lokalhistorie og spisning på Gl. Løgten Strandkro den 17. november.
... See MoreSee Less
Lokalhistorie - Gl. Løgten Strand og Kalø vig med spisning | YourTicket
www.yourticket.dk
Temaaften om Lokalhistorien ved Gl. Løgten Strand og Kalø-vig. Hør om skibsfarten på bugten, ladepladsen ved Gl. Løgten Strand, Gl. Løgten Strandkro, vejene, Løgten, Landevejen og Slotsruinen...
Søger Du arrangementer til julemåneden?
Vi laver:
- "Vikingernes Aarhus" - Guidet tur i Aarhus Midtby
- "Middelalderborgen Kalø" - Guidet tur på Kalø.
- Spis naturen - Outdoor julefrokost med vildt, fisk, bål - Workshop, der styrker jeres
samarbejde.
- Guidede ture i Østjylland
- Autentiske rammer.
Aros Adventure
-ud i naturen og ind i historien
Tlf. 21616767 / info@ArosAdventure.dk
#Betterouththere
... See MoreSee Less
En dutch oven er fantastisk når der skal laves "ovn-retter" på bål. Her er der appelcrumble i den tunge jerngryde, der overdækkes med gløder.
Det er eftermiddag på "kontoret"
Aros Adventure
-ud i naturen og ind i historien
#Betteroutthere @Arosadventure
... See MoreSee Less
Vores "India summer" - sensommeren er åbenbart uendelig i år. Her sidst i oktober giver store temperaturforskelle på luften og jorden tågedannelse, som her ved Kalø.
Kender Du dit land?
Aros Adventure
Ud I naturen og ind I historien.
@arosadventure #betteroutthere
... See MoreSee Less
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FArosAdventure%2Fposts%2F1126392878190335&show_text=true&width=500